Du har kommit in hit för att du vill skapa en webbenkät och givetvis kan man göra det på en mängd olika sätt. Du kan betala en programmerare att skapa ett formulär till dig så att du kan ta emot din information genom att du skapar först en word-mall. Programmeraren kommer sedan att skapa just det formuläret till dig och det kommer att kosta dig varje gång du ändrar några texter eller vill lägga till en fråga i din egen webbenkät. Som du förstår så finns det enklare sätt, genom att använda ett enkätverktyg så kan du skapa en webbenkät direkt på nätet och på rätt sätt.

Var relativ med dina frågor.

När du skapar en webbenkät är det viktigt att du skapa relativa frågor till din målgrupp. Ifall du är nybörjare så kan det låta som rena grekiskan men låt oss ta ett enkelt exempel.

Vi är i detta exempel ett företag med inriktning på att leverera en ny sorts jäst till bagerier via postleverans. Vi börjar med att skapa en fråga om hur de upplever leveransen i dess helhet.

Hur nöjd är du i helhet av vår leverans?

Mycket nöjd
Nöjd
Missnöjd
Mycket missnöjd

De kunder som svarat Mycket missnöjd / missnöjd behöver bli frågade ytterligare så vi använder oss av en Gradientskala med följande fråga:

Hjälp oss att bli bättre genom att gradera nedanstående områden av vår leverans till dig:

Mycket bra Bra Inte alls bra Ingen uppfattning
Leveranstid
Priset
Bemötande vid leverans
Bemötande vid beställning
Kvalitetsnivån

Med hjälp av den ovanstående frågan får vi fram ifall det är så att vår leveranspartner är den som gjort att vår kund har blivit missnöjd eller om det är våra priser, bemötande eller leveranstiden vi använder oss av som inte är en succé hos just dessa kunder.

Efter denna fråga kan vi även fylla på med följande fråga :

Skulle du rekommendera oss till en av dina bekanta (affärskontakter eller branschkollegor) ?

5, Absolut!
4, Ja om de frågar
3, Inte helt säker
2, Nej
1, Absolut inte

På detta sätt får vi veta ifall denna kund är extremt missnöjd. Ifall de kunder som svarar att priset är ”Inte alls bra” och sedan säger 1 eller 2 på rekommendation är det dags att sortera ut de kunder som svarar detta för att ge dem en bra rabatt vid deras nästa beställning i er webbshop eller varför inte ringa de som svarat detta för en ”mätning” för att få en chans till mer förbättringsförslag.

Ovanstående är ett exempel på när du skapar en webbenkät just för ändamålet kundundersökning. För att komma igång idag behöver du ett enkätverktyg. Vi rekommenderar Examinares enkätverktyg när du ska skapa webbenkät.